Het reinigen van een roetfilter is een taak die niet lichtvaardig moet worden opgevat. Een roetfilter, ook bekend als een dieselpartikelfilter (DPF), is een cruciaal onderdeel van een dieselvoertuig. Het vangt de fijne roetdeeltjes op die door de uitlaatgassen worden geproduceerd, waardoor deze niet in de lucht terecht kunnen komen.

Wat doet een roetfilter?

De roetfilter houdt de deeltjes van de uitlaatgassen vast die vervolgens een roetlaag achterlaten op de wanden ervan. Na ongeveer 1000 kilometer rijden is de roetfilter vol en moet het worden gereinigd.

Zelf reinigen of professionele reiniging?

Het is mogelijk om een verstopt roetfilter zelf te reinigen. Dit kan in de meeste gevallen relatief eenvoudig en goedkoop worden opgelost door het roetfilter schoon te rijden. Zelf het roetfilter reinigen is echter een tijdelijke maatregel. De professionele reiniging van het DPF is een uitstekend alternatief als vervangingskosten erg hoog zijn, en is doorgaans een meer betrouwbare oplossing.

De professional aan het werk

Bij professionele reiniging, zoals bij het bedrijf RM Performance Center, wordt het roetfilter gereinigd met een speciaal ontwikkeld, milieuvriendelijk en niet-brandbaar reinigingsmiddel. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van een roetfilter vervangen. De klant krijgt zijn DPF meestal binnen afzienbare tijd terug, compleet met instructies en een rapportage.

Regelmatig onderhoud is van groot belang

Onthoud dat regelmatig onderhoud en zorg voor uw roetfilter cruciaal zijn om de levensduur van uw voertuig te verlengen en de emissies te verminderen. Of u nu kiest voor zelfreiniging of professionele diensten, het belangrijkste is om de staat van uw roetfilter niet te verwaarlozen.